Een enkele stap

‘Een enkele stap kan het begin zijn van een verre reis’. Deze spreuk hangt al enkele jaren foto-voetop een opvallende plek in mijn huis, maar wordt van steeds meer betekenis.

Ik houd van wandelen en heb in mijn leven al heel wat stappen gezet en reizen gemaakt. Ook een verandering van loopbaan begint met het zetten van een enkele stap. Ik heb dat het afgelopen jaar zelf ervaren. Opgeleid als bestuurskundige en werkzaam als onderzoeker van sociaal beleid, besloot ik ruim anderhalf jaar geleden mijn hart te volgen. Zo kwam ik bij de opleiding tot Outdoor Life Coach terecht (zie daarover mijn eerste blog). Ik heb daarin geleerd hoe ik de natuur kan gebruiken om mensen te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Ook voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling heeft deze opleiding mij veel gebracht. Zo heeft een oefensessie op de eerste lesdag een nieuwe visie op mijn loopbaan gegeven. We kregen de opdracht om in de natuur op zoek te gaan naar iets dat direct raakte aan wat er in ons leven speelde, en dat was op dat moment mijn carrière. Ik kwam uit bij een kruising tussen een rechte brede weg en een kronkelpad. De brede weg zou de gemakkelijkste en meest directe zijn, maar mijn gevoel stuurde mij in de richting van het kronkelpad. Ik gaf er de betekenis aan dat ook mijn loopbaan een kronkelpad mag zijn. Het doel mag dan de weg zelf zijn en je mag genieten en gebruik maken van de dingen die je onderweg tegenkomt. Door zo gebruik te maken van mijn omgeving kom ik misschien wel verder, dan wanneer ik alleen op het bereiken van een doel gericht zou zijn. Dit betekent niet dat ik geen doel voor ogen heb, maar wel dat mijn loopbaan zich naar een ander doel toe kan bewegen dan wat ik oorspronkelijk voor ogen had, afhankelijk van wat ik op of langs mijn pad tegenkom. Voor iemand die gewend was om op safe te spelen en altijd precies te willen weten waar hij aan toe is, was dat inzicht een flinke stap. Het leren loslaten van zekerheden was één van de belangrijkste lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd.

In mijn loopbaan wil ik graag iets doen met wat mensen écht bezighoudt en ik wil dat in de natuur doen. Na de eerste stap van het beginnen aan de coachopleiding ontvouwen zich nu bijna automatisch nieuwe stappen. Het gaat daarbij steeds om het durven zetten van een stap waarvan ik niet precies weet waar die heengaat, maar waarvan ik intuïtief aanvoel dat die stap mij verder brengt. Dat kan bijvoorbeeld een weekend met Nieuw-Zeelandse Maori zijn (daarover in een volgende weblog meer), het begeleiden van een internationale uitwisseling met natuurcoaching voor mensen die stotteren, maar zeker ook het het beginnen van deze blog. Ik denk, dat ik door zo stap voor stap mijn gevoel te volgen en goed om me heen te blijven kijken wat me in mijn omgeving raakt, ik een hele mooie (loopbaan)reis tegemoet mag zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s